Plinkr Bieb logo

Hoe vraag je kwijtschelding aan voor de gemeentebelasting?

Als je de gemeentelijke belasting niet kunt betalen, kun je de gemeente vragen om kwijtschelding. Zij beoordelen dan of je daadwerkelijk voor kwijtschelding in aanmerking komt. Je leest hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Heb je geen recht op kwijtschelding maar kun je de belasting niet betalen? Dan kun je vaak een betalingsregeling afspreken.

Bezwaar maken tegen het tarief van gemeentelijke belastingen is niet mogelijk. Toch kun je misschien besparen op deze vaste last. Als je met succes bezwaar maakt tegen de taxatiewaarde van je woning gaat je gemeentelijke belasting toch omlaag. Dit moet binnen zes weken na de datum op de beschikking. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken:

- Je kunt je rechtsbijstandverzekering vragen om dit voor je te doen. Wel moet je dan de dekking juiste dekking hebben: wonen en/of overheid. Dit verschilt per verzekeraar.

- Er zijn gespecialiseerde bedrijven die de procedure voor hun rekening nemen. Meestal werken zij op 'no cure, no pay' basis. Wanneer je bezwaar wordt toegekend moet de gemeente hun gemaakte kosten vergoeden.

- Je kunt zelf bezwaar maken. Hieronder vind je hoe je dat kunt doen.

Stap 1: Taxatierapport bekijken

De gemeente heeft een taxatierapport van je woning gemaakt. Dit heb je gekregen bij je WOZ-beschikking of kun je online inzien. Je vindt hierin terug met welke recent verkochte woningen jouw woning is vergeleken. Dit worden referentiepanden genoemd. Het zijn woningen die lijken op jouw woning qua bouwperiode, afstand tot jouw woning en oppervlakte van woning en perceel.

Stap 2: Argumenten verzamelen

De volgende argumenten zijn kansrijk:

- De gebruikte referentiepanden zijn niet representatief voor jouw woning.

- De gemeente heeft vergeleken met de duurste beschikbare referentiepanden in plaats van gemiddelde panden.

- De gemeente heeft waardeverlagende object- of omgevingskenmerken niet meegenomen in de taxatie. Denk hierbij aan betonrot, bodemverontreiniging, ondergrondse olietank, wateroverlast in de kruipruimte, asbest, beperkingen door een bestemmingsplan, geluidsoverlast, ongunstige ligging, aanwezigheid van hoogspanningsmasten, windmolens of zendmasten. Deze kenmerken moeten dan natuurlijk niet ook van toepassing zijn op de referentiepanden in de gemeentelijke taxatie.

- De taxatie is hoger dan de werkelijk gerealiseerde verkoopprijs op of rond de peildatum.

De volgende argumenten hebben weinig kans van slagen:

- Afwijkend gebruik is niet meegenomen: de gemeente hoeft er geen rekening mee te houden dat een woning bijvoorbeeld verhuurd is.

- De waardeontwikkeling tussen verschillende belastingjaren is te groot: eerdere waarden zijn niet van belang bij de taxatie.

Als je argumenten aanvoert in je bezwaar moet je deze ook kunnen onderbouwen. De volgende bronnen zijn hierbij handig:

- WOZ waarden zijn sinds 1 oktober 2016 openbaar. Iedere gemeente stelt deze digitaal beschikbaar. In een overzicht van de Waarderingskamer kun je terugvinden hoe jouw gemeente deze informatie verstrekt. Deze vind je hier.

- Bij het Kadaster kun je op verschillende manieren de werkelijke verkoopprijzen opvragen van referentiepanden. Deze vind je hier.

Stap 3: Bezwaarschrift sturen

Stel je bezwaarschrift op. Je kunt bijvoorbeeld de voorbeeldbrief van Vereniging Eigen Huis gebruiken. Verstuur hem vervolgens aangetekend of geef hem af bij de balie van het gemeentehuis. Je krijgt dan een ontvangstbevestiging.

Maak je bezwaar omdat je op 1 januari nog geen eigenaar of bewoner was? Ook daarvoor vind je hieronder een voorbeeldbrief.

Heb je meer informatie of uitleg nodig? Je kunt via de website van Vereniging Eigen Huis een voorbeeld bezwaarschrift downloaden. Die vind je hier.